Oude tijden herleven op het Schansterrein

TERHEIJDEN – Koningen en keizers met ruim achthonderd gildebroeders en -zusters, afkomstig uit Brabant en België.


179
279

 

De Gildefeesten boden in 2001 een kleurig spektakel op het schansterrein in Terheijden. foto archief Kloveniersgilde Sint Antonius Abt TERHEIJDEN – Koningen en keizers met ruim achthonderd gildebroeders en -zusters, afkomstig uit Brabant en België. Allemaal geven ze zondag 28 augustus acte de présence, met kleurrijke vaandels, roerende troms en schallende bazuinen, op het schansterrein bij de Haven in Terheijden. Het uit 1551 stammende en zestig broeders en zusters tellende Kloveniersgilde Sint Antonius Abt uit Terheijden maakt zich op voor de gildefeesten. Die worden jaarlijks gehouden in de kring Baronie en Markiezaat.

“Een oude traditie die in 1930 in ere is hersteld en terugvoert tot zeker zeshonderd jaar geleden”, vertelt deken-schrijver Harrie Bruijns van het Terheijdense gilde. “Vanwege ons 460-jarig bestaan wordt het deze keer in Terheijden gehouden.”

De deelnemende schuttersgilden zijn afkomstig uit de kring Maasland, waaronder den Bosch, van het kwartier van Oirschot en uit het Belgische Arendonk, Essen en Kalmthout. “Het gildefeest wordt een spektakel”, belooft eerste deken Michel Brocks. “Dat begint al met het opstellen van alle gilden, die voorafgegaan worden door standaardruiters te paard, op de Molenstraat nabij de Schansstraat. De ruiters maken de weg vrij voor de koningen en keizers.”

De enorme stoet gaat dan via de Hoofdstraat, de Polderstraat en de Markstraat naar het schansterrein waar hij zich opmaakt voor een massale presentatie door bazuinblazers, trommelaars en vaandeldragers. De overige broeders en zusters nemen dan plaats op de schansverhoging, waar ook het publiek welkom is.

De presentatie op het schansterrein vormt voor de toeschouwers een heel spektakel. Het Kloveniersgilde heeft ook een heel programma samengesteld, waaronder ‘s morgens een eucharistieviering in de H. Antonius Abt-kerk van Terheijden met bisschop Hans van den Hende en pastoor Jos Demmers als voorgangers.

Verder is er een heel weekend vol festiviteiten met muziek, zang en plezier voor alle leeftijden georganiseerd in een feesttent op het terrein nabij het Bastion in Terheijden.

augustus 2011

282