Ik schiet koning bij ons gilde St. Antonius-abt. 17 september 2002

r030027117 september 2002

Ik schiet koning bij ons gilde St. Antonius-abt.

Naast mij staat de nieuwe koningin Lianne van de Steenhoven, die bij de dames de gelukkige was om de vogel eraf te schieten, terwijl ik de felicitaties in ontvangst neem van hoofdman Joep van Bekhoven.

 De dag begon al vroeg. Om 06:00 uur eruit want het is een goed gebruik om de hoofdman en de koning en koningin op die dag middels een reveille te wekken. Nadat ik mijzelf heb gewassen en aangekleed, ga ik nog even onder het genot van een bakje koffie de krant lezen. Hier zou ik vandaag geen tijd meer voor hebben want als bazuinblazer speel je bij elke gelegenheid. Vervolgens ben ik naar Thijs van Oosterhout vertrokken alwaar we zouden verzamelen. Eerst met roerende trom en gestoken bazuin (=met muziek) naar de hoofdman en zijn vrouw die ons al op stonden te wachten. Na de reveille door het park vertrokken met als marsbegeleiding de trommen, die vandaag geslagen zouden worden door de neefjes Rudy en Christian Bruijns. Aangekomen bij de koning en koningin (volslagen toeval dat het man en vrouw zijn) uiteraard ook eerst een mars geblazen en de reveille geblazen. Hierop volgde een uitnodiging van hen voor koffie en een broodje (zeg maar gerust een stevig ontbijt). Van hieruit toch nog maar een uurtje naar huis om even rustig aan te doen want het kon wel eens een lange dag worden.

r0300265Na het verzamelen bij de hoofdman zijn we vertrokken naar de koning en koningin om deze af te halen. Van hieruit zijn we vertrokken naar café de Harmonie om er de dag te beginnen met een kop koffie en goed gevuld worstenbrood (alweer eten…). De kannen koffie werden al snel aan de kant geschoven en de eerste glazen bier verschenen. Het kon inmiddels wel want het was al 10:00 uur geweest. Hier hebben we de kaarten getrokken om de volgorde te bepalen. Zelf had ik ruiten aas waarbij ik nog tegen Rudy zei:” Ik heb een goede kaart “, niet wetende wat de dag nog zou brengen. Voor het vertrek nog even Sandra gebeld om te vragen of ze de camera mee wou nemen. Om 11:00 hadden we een afspraak met de verslaggeefster en de fotograaf van dagblad “de Stem”, dus we moesten op tijd vertrekken. Na Toos en Marius (café de Harmonie)bedankt te hebben voor de goede zorgen, togen we naar de Kleine Schans, een oude vesting uit de 80-jarige oorlog. Hier troffen we de Gildeheer (pastor Joost de Bont) en de burgemeester. De bovenstaande foto heeft ongeveer ook zo in de krant gestaan. Toen de burgemeester, de Gildeheer, koning en koningin ieder hun openingschot hadden gelost, konden we van start.

Nadat de “harten aas” had geschoten konden we het rijtje af naar de harten twee. Hierna volgen de “ruiten”. Ruiten aas, ik ben aan de beurt. Ik legde een mooi schot neer, maar de houten vogel gaf geen krimp. Hij was al wel goed geraakt, maar bleef goed boven in de boom zitten. “Ach, de volgende meer geluk”. Toen iedereen een schot gelost had op de vogel, begonnen we weer opnieuw bij harten aas.r0300270

Plotseling lag alles even stil. De vogel bij de dames was gevallen en Lianne van de Steenhoven kon het koninginneschild overnemen van Greet Dijkers, de oude koningin. Na de felicitaties aan Lianne en haar man, gingen we weer verder waar we gebleven waren. Op het moment dat Harry Bruijns (onze deken-schrijver) mijn naam afriep, zei ik tegen Sandra dat ze er maar een foto van moest maken. Ik nam de patroon in ontvangst van Cees Snellens. Het geweer rustig laden en kalmpjes aanleggen. “Zal ik hem achter of zal ik hem voor gaan raken?” speelde nog door mijn hoofd terwijl ik de vogel door mijn vizier zag gaan. De keuze viel op voor. Een mooi schot in de borst van de houten vogel. Ik druk af en zie (voor het eerst in mijn leven) door mijn vizier het resultaat van mijn schot. De vogel komt links en rechts van de boom omlaag gevallen. Luid gejuich stak achter mij op en terwijl ik bij sta te komen van het feit dat ik nu de koning ben, wordt ik al van alle kanten gefeliciteerd door mijn gildebroeders en zusters.

Zoals gebruikelijk drinken de koning en de koningin een glas koningswijn met de burgemeester, de Gildeheer en alle broeders en zusters. De feestelijkheden konden r0300273beginnen. Uit de tap stroomde heel wat bier en werd er heel wat fris geschonken. Toegestroomde inwoners feliciteerden mij en maakte een praatje met me. Zelfs van het bejaardenhuis kwamen ze even langs. De dames van het bejaardenhuis werden in een halve cirkel opgesteld en ik werd op een gereedstaande stoel tussen de dames in gezet. Na wat gekeuveld te hebben met hen, heb ik mijzelf weer onder de broeders en zusters begeven. Dit feest duurde officieel tot ongeveer 15:00 uur en werd afgesloten met een vendelgroet aan de koning en koningin. Zelf ben ik tot het einde gebleven want ik vond het wel zo netjes om Rudy nog even te helpen met het opruimen van zijn audioapparatuur die hij de hele middag had opgesteld.

Zo eindigde de dag waarop ik koning werd van het kloveniersgilde St. Antonius-abt.
Michel Brocks