EEN WEEKEND LANG FEEST IN TERHEIJDEN

EEN WEEKEND LANG FEEST IN TERHEIJDEN

26, 27 en 28 augustus 2011 zijn de Traaise Gildefeesten in en rond de feesttent aan de Markschans met op zondag de gildedag.

272

Elk gilde in eigen tenue in de massale opmars,  Hans van der Steenhoven de Hoofdman bij de organisatie van het Traais gildefeest hebben we geprobeerd een programma samen te stellen waarbij zoveel mogelijk mensen met ons mee kunnen genieten. Zondag 28 augustus is het hoogtepunt, hét gildefeest, waar u als toeschouwer van harte welkom bent. Actiever kunt u bij ons feest betrokken zijn op vrijdag en zaterdag. We hebben deze dagen een gevarieerd programma dat voor jong én oud aantrekkelijk is.

Vrijdagavond 26 augustus: APRÈS SKI PARTY Vanaf 19.30 uur is de feesttent aan de Markschans, voor iedereen open. De entree is 10 euro p.p. in de voorverkoop en 12,50 euro p.p. aan de tent. Optreden zullen: The Partydivers en Crazy DJ Team, bekend van Zoenen is gaaf, Zeg maar niets meer, Mijn kijkdoos en vele andere! Sluitingstijd is 1.00 uur.

Zaterdagmiddag 27 augustus: Om 13.00 uur start de KOFFERBAKVERKOOP. U rijdt uw auto op het terrein bij de Schans, maakt de kofferbak open en uw verkoop kan beginnen! Alle inwoners uit de gemeente zijn welkom. Handelaren hebben geen toegang. Deelnemen kost 2,50 euro en 10 euro borg. Deze borg krijgt u terug als u de standplaats schoon achterlaat. Einde van de verkoop is 18.00 uur. Daarnaast start om 13.00 uur het OPEN KAMPIOENSCHAP WIPVOGELSCHIETEN met een handboog. Bij de tent stellen we 3 schietbomen op, hierop wordt – net als in de middeleeuwen – met de pijl en (hand)boog geschoten. Alle Terheijdense verenigingen maar ook individuele deelnemers zijn van harte welkom. Viertallen van verenigingen kunnen zich t/m 25 augustus inschrijven bij onze deken-schrijver (telefoonnummer 593 2059 of een e-mail naar harriebruijns@ziggo.nl). Individuele deelnemers kunnen zich deze middag ter plaatse opgeven voor personeelschieten en kampioenschieten. De kosten per viertal per vereniging zijn 5 euro. Individueel deelnemen kost 1,50 euro per onderdeel. Vanaf 17.00 wordt er gekampt totdat de beste schutter(s) bekend is / zijn.

Zaterdagavond 27 augustus: Vanaf 19.30 uur is de tent weer open voor iedereen. Het thema van deze avond? MUZIEK! Entree is 10 euro p.p. in de voorverkoop en 12,50 euro p.p. aan de tent. Optreden zullen: Alexander Urban, Frank Hoek, Canvas en Marco Kanters. De sluitingstijd is 1.00 uur.

De voorverkoopadressen voor de avonden zijn: Tank-punt (Zeggelaan), DA-drogiste Relinde (Hoofdstraat) en café ‘De Harmonie’ (Markstraat).

Zondag 28 augustus: Gildedag: Het hoogtepunt van ons 3-daags “TRAAIS GILDEFEEST” 36 schuttersgilden en 2 bevriende andere gilden komen naar Terheijden.

’s Morgens wordt begonnen met een plechtige eucharistieviering in de kerk. Voorganger is bisschop J. van den Hende. U, als parochiaan of als belangstellende, bent hierbij van harte welkom. Houdt u er wel rekening mee dat de eerste 150 plaatsen voor onze gastgilden gereserveerd zijn. Na de kerkdienst volgt er op het grasveld naast de kerk de “eed van trouw” aan kerkelijk gezag. De prachtige optocht start precies om 13.00 uur en gaat door het oude centrum van Terheijden. Er wordt gelopen vanaf het kruisbeeld in de Molenstraat tot aan de rotonde in de Hoofdstraat en dan via de Molenpolder en haventerrein naar de binnenschans. Voor 6 gilden loopt een paard – in zigzag vorm – om voor zijn koning de weg vrij te maken. In de binnenschans worden deze paarden aan het publiek voorgesteld. Een van de mooiste onderdelen van het feest in de schans is de zogenaamde massale opmars (ca 14.00 uur). Hieronder mag u verstaan het voorwaarts trekken “op linie” van tamboers, bazuinblazers en vendeliers. Oude tijden uit ongeveer vijf honderd jaar geleden komen terug. Om ongeveer 15:00 uur beginnen de traditionele onderlinge wedstrijden waarbij gildebroeders en-zusters strijden om de te winnen zilveren schildjes. Te zien zullen zijn handbogen, kruisboog, voetbogen, St. Jansbogen en geweren. En te horen de bazuinen en trommen, maar vergeet ook niet te kijken naar het vendelzwaaien en het jeu-de-boulen. Met al de traditionele gilden – elk in hun eigen tenue – beloofd het een prachtig spektakel te worden. Met een gildegroet van de broeders en zuster van het Kloveniersgilde St. Antonius abt. www.gilde-terheijden.nl
_______________________________________________________________

Gildefeesten Terheijden 26 tm 28 augustus

Gildefeesten-Terheijden-26-tm-28-augustus_001

23-08-2011 | Geplaatst door Jan van Vliet | 569 keer bekeken
TERHEIJDEN – Met het gildefeest vanaf vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus in het verschiet zijn de broeders en zusters van het Kloveniersgilde Antonius Abt uit Terheijden al hard aan het werk om de terreinen op en rondom de Kleine Schans aan het Bastion / Haven in Terheijden geschikt te maken voor de vele festiviteiten die daar gaan gebeuren.

Het episch centrum van de gildefeesten is weliswaar gelegen in het eeuwenoude verdedigingswerk, maar er moet ook ruim baan worden geschapen voor de talloze wedstrijden zoals het wipvogel schieten en het (kruis)boogschieten.

Speciale terreinen worden daarvoor geschikt gemaakt waar de veiligheid boven alles staat.

Terheijden-26-tm-28-augustus_003

Ook het binnenterrein van de schans is volop in beweging. Daar moet straks een indrukwekkend defilé gaan plaats vinden met de bijna veertig gilden samen goed voor een achthonderd broeders en zusters uit Brabant en België. En om de gildefeesten compleet te maken zijn er ook nog op de vrijdag- en zaterdagavonden feesten in de feesttent.

Volg ons via de website www.gilde-terheijden.nl  via twitter #ksat2011

Dan voor iedereen het hele programma nog eens op een rijtje:

Bij de organisatie van het Traais gildefeest hebben we geprobeerd een programma samen te stellen waarbij zoveel mogelijk mensen met ons mee kunnen genieten.

Zondag 28 augustus is het hoogtepunt, hét gildefeest, waar u als toeschouwer van harte welkom bent. Actiever kunt u bij ons feest betrokken zijn op vrijdag en zaterdag. We hebben deze dagen een gevarieerd programma dat voor jong én oud aantrekkelijk is. Vrijdagavond 26 augustus: APRÈS SKI PARTY Vanaf 19.30 uur is de feesttent aan de Markschans, voor iedereen open. De entree is 10 euro p.p. in de voorverkoop en 12,50 euro p.p. aan de tent. Optreden zullen: The Partydivers en Crazy DJ Team, bekend van Zoenen is gaaf, Zeg maar niets meer, Mijn kijkdoos en vele andere! Sluitingstijd is 1.00 uur.

Zaterdagmiddag 27 augustus: Om 13.00 uur start de KOFFERBAKVERKOOP. U rijdt uw auto op het terrein bij de Schans, maakt de kofferbak open en uw verkoop kan beginnen! Alle inwoners uit de gemeente zijn welkom. Handelaren hebben geen toegang. Deelnemen kost 2,50 euro en 10 euro borg. Deze borg krijgt u terug als u de standplaats schoon achterlaat. Einde van de verkoop is 18.00 uur.

Daarnaast start om 13.00 uur het OPEN KAMPIOENSCHAP WIPVOGELSCHIETEN met een handboog. Bij de tent stellen we 3 schietbomen op, hierop wordt – net als in de middeleeuwen – met de pijl en (hand)boog geschoten.

Alle Terheijdense verenigingen maar ook individuele deelnemers zijn van harte welkom. Viertallen van verenigingen kunnen zich t/m 25 augustus inschrijven bij onze deken-schrijver (telefoonnummer 593 2059 of een e-mail naar harriebruijns@ziggo.nl. Individuele deelnemers kunnen zich deze middag ter plaatse opgeven voor personeelschieten en kampioenschieten. De kosten per viertal per vereniging zijn 5 euro. Individueel deelnemen kost 1,50 euro per onderdeel. Vanaf 17.00 wordt er gekampt totdat de beste schutter(s) bekend is / zijn.

Zaterdagavond 27 augustus: Vanaf 19.30 uur is de tent weer open voor iedereen. Het thema van deze avond? MUZIEK! Entree is 10 euro p.p. in de voorverkoop en 12,50 euro p.p. aan de tent. Optreden zullen: Alexander Urban, Frank Hoek, Canvas en Marco Kanters. De sluitingstijd is 1.00 uur. De voorverkoopadressen voor de avonden zijn: Tank-punt (Zeggelaan), DA-drogiste Relinde (Hoofdstraat) en café ‘De Harmonie’ (Markstraat). Inlichtingen, vragen en opmerkingen: Harrie Bruijns, telefoon 076 593 2059.

Met een gildegroet van de gildebroeders en -zusters van Kloveniersgilde St. Antonius abt. http://www.gilde-terheijden.nl/

Gildefeesten-26-tm-28-augustus_002

En dan LET OP! De zondag 28 augustus Beste mensen, wij kunnen u niet overal op wijzen. Voor één zaak vragen wij hierbij wel uw aandacht. Die dag lopen in de optocht mee: 11 keizers, 36 koningen en 2 koninginnen. Dit is – zover ons bekend – op een West-Brabantse kringdag nog nooit gebeurd. Om keizer te worden moet men namelijk 3 keer achter elkaar de vogel omlaag geschoten hebben, dat is best zeldzaam en vandaag krijgen wij in Terheijden dan zoveel keizers! Wij zijn hier erg trots op. Voor alle duidelijkheid een keizer draagt geen mantel met daarop de zilveren schilden, neen, hij heeft een zilveren vogel op zijn borst met daaronder 3 kleine zilveren vogeltjes. Na de massale opmars vinden er allerlei wedstrijden plaats zoals: boogschieten, geweerschieten, vendelen, bazuinblazen, paardrijden, zelfs jeu de boules. De keizers en koningen schieten weer op een houten vogel. Degene die het laatste stukje hout omlaag schiet verdient een (echt) zilveren kruis als aandenken aan die speciale wedstrijd. Tot slot nog enkele zaken die voor u van belang zijn: Tijdens de optocht, die duurt vanaf 13.00 uur tot ongeveer 15.00 uur kunt u als bewoner aan de route niet met uw auto of motor weg. Wilt u daar a.u.b. rekening mee houden. Wil degene die aan optochtroute woont zo vriendelijk zijn om de nationale vlag uit te hangen.
Dit verhoogt de feestvreugde, zeker voor onze gastgilden.