Een gilde gaat en roert de trom’

6096838744_6161d97d96_m

TERHEIJDEN – Het 460-jarige Kloveniersgilde St. Antonius Abt uit Terheijden zorgde voor een waardige afsluiting van de traditionele gildefeesten die afgelopen weekend in en rond de Kleine Schans in Terheijden werden gehouden. Het gilde had afgelopen vrijdag- en zaterdag al twee feestavonden achter de rug met tal van artiesten en vele honderden belangstellenden en gisteren was het één en al traditie wat de klok sloeg.

De dag begon al in alle vroegte met een reveille en een rondgang door Terheijden waarbij ingewijden lieten weten, dat een gilde niet marcheert met tromgeroffel, maar: “Een gilde gaat en roert de trom”. Het kloveniersgilde schudde de Terheijdense bevolking eens flink wakker om zoals het hoort bij de talrijke tradities die de eeuwenoude gilden kennen ter kerke te gaan.

Dat was niet voor dovemansoren bedoeld en de H. Antonius Abt kerk van Terheijden zat dan ook al snel barstensvol met nieuwsgierigen, belangstellenden en een 150 gildebroeders- en zusters die 39 gilden uit Brabant en België vertegenwoordigden met hun koningen en keizers.

Na de eucharistieviering, met voorgangers bisschop Hans van den Hende en pastoor Jos Demmers, was het tijd voor de ruim 800 gildebroeders- en zusters om zich op te maken voor de optocht door de straten van Terheijden.

Spectaculair en kleurrijk als altijd bracht deze rondgang honderden en honderden mensen op de been. Menig gilde liet zich voorafgaan door een standaardpaard die de weg voor koning of keizer vrij maakte. De vaandelzwaaiers boezemden met hun kunstige en wapperende kleurrijke vaandels ontzag in en de uitnodiging aan menige toeschouwer om de vele kilo’s wegende vaandel ook eens te hanteren werd angstvallig afgewezen.

En voort ging de stoet richting Kleine Schans waar de optocht werd afgesloten met een defilé en tenslotte tijd werd ingeruimd voor vele schiet- en andere wedstrijden waarbij, zoals de tradities eisen, alleen zilver als eerste prijs te winnen was.