De koning eind april op bezoek in Terheijden

DSCF3644

TERHEIJDEN – ‘Hangt allen de vlaggen uit. De Koning komt eraan!’ Deze oproep moet tweehonderd jaar geleden door de straten van Terheijden geklonken hebben toen Lodewijk Napoleon, de eerste Koning van Holland, op zijn inspectiereis door Noord-Brabant en Zeeland Terheijden aandeed. Dat was op 27 april 1809.

De koning trok zich bij die ontmoeting het lot van de kerkgebouwloze protestanten aan en schonk hen ‘rentegevende papieren’ met een waarde van 7000 Hollandse guldens, waarvan het in de volksmond als Witte Kerkje bekend staande kerk aan de Hoofdstraat werd gebouwd. Nu, tweehonderd jaar later, roept de jubileumcommissie van de jarige kerk alle inwoners van Terheijden op om de Nederlandse driekleur uit te hangen op zondag 26 april. “Dan doet Lodewijk Napoleon opnieuw Terheijden aan”, vertellen Jan Buijs en Jan Vonk van de feestcommissie. “Nagespeeld door de napoleontische vereniging Het Salet”, verduidelijken beiden. “Hij komt die dag samen met zijn vrouw Hortense, ministers, lijfwachten, hofhouding, gegoede burgers en een peloton van Le Grenadiers Hollandais.”

De jubileumcommissie heeft samen met Heemkundekring De Vlasselt, kloveniersgilde St. Antonius Abt, Oranjecomité en Ambrosius Gilde uit Made een heel feestspektakel op poten gezet, compleet met intocht van de koninklijke stoet die aan de rand van het dorp, hoek Bergen en Bredaseweg, wordt opgewacht “Daar ontfermt het kloveniersgilde zich over de veiligheid van de koning en zijn gevolg”, vertelt Jan Buijs. “Zo gebeurde het tweehonderd jaar geleden ook.” De hele stoet, met koetsen, paarden en voetvolk, trekt vervolgens door de straten van Terheijden om via de Hoofdstraat, Markstraat, Haven, Schansstraat en Raadhuisstraat te eindigen op het plein voor het Witte Kerkje aan de Hoofdstraat. Bij het kerkje staat een podium met baldakijn voor het gezelschap klaar. “Daar wordt hij ontvangen door burgemeester Gert de Kok, wethouders Marijke Vos en Koos Krook en onze dominee Bert Fockens”, laat Jan Vonk weten. “Allemaal in de kleding van twee eeuwen geleden. Het hele spel van de schenking van de waardepapieren, waaraan wij de kerk te danken hebben, wordt dan nagespeeld.” Na de nodige ‘deftige’ toespraken begint er op het plein een feest met het Traais Smartlappenkoor, het Terheijdens theater, de gildebroeders die demonstraties geven en de grenadiers die exercities tonen. Verder worden er vliegers gemaakt, witbier gedronken en twee gebraden varkens opgediend. De stoet stelt zich om 14.00 uur op aan de Poolse Dreef in Terheijden om na een uur bij het kerkgebouw aan te komen.

Auteur: door Jan van Vliet | woensdag 15 april 2009